|
|
Lån  


 



Ernæring er processen der forsyner celler og organismer med de nødvendige materialer til livets opretholdelse.

Ernæring kan betyde både organismens indtagelse af næringsstoffer som kulhydrater, fedtstoffer, proteiner, vitaminer, mineraler og vand, samt organismens anvendelse af disse næringsstoffer.
En organismes diæt er hvad den spiser. Kliniske diætister er sundhedspersonale, der beskæftiger sig med den menneskelige ernæring, planlægning af måltider og disses økonomi og tilberedelse. De er trænede i at give evidensbaseret rådgivning omkring diæt til individer, både raske og syge, samt til institutioner. Også sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og -hjælpere får nogen skoling i ernæringslære.


Madretter opdeles i forret (madretten før den hovedsagelige ret), hovedret (den hovedsagelige madret), og dessert (madretten efter den hovedsagelige madret). Mad og drikke er en af de vigtigste basis for os mennesker, sågar dyr. Desuden elsker os mennesker at lave madretter og spise dem. Generationer efter generationer bæres familieopskrifter og selvopfundne madretter og sidenhen blevet populærer. F. eks var boller i karry en hemmelig familieopskrift på en madret. Senere blev madretten fortalt til familiens venner og naboer sådan blev det ved i lang tid. Og nu er den en kendt madret, især i Danmark.

Forretten er den ret, hvor det er meningen ikke at mætte helt, men i stedet forstærke smagsløget. F. eks opskriften Veggie Masala. I de fleste tilfælde vil forretten smage salt, umami, surt og bittert.

Hovedretten er den madret hvor det er meningen at blive nogenlunde mæt. F.eks. opskriften Chicken Tikka. I de fleste tilfælde vil hovedretten smage salt, umami og surt.

Desserten er den sidste madret man spiser hvor man skal blive fuldstændig mæt (ikke propmæt). F.eks. opskriften Brownies. I de fleste tilfælde vil desserten smage sødt og bittert. Man behøver dog ikke at spise alle tre måltider, men der skal altid have hovedret med. Man kan også spise mere end en forret, hovedret og dessert. De tre vigtigste måltider om dagen er morgenmad, frokost og aftensmaden, men det vigtigste måltid er morgenmad som de fleste mennesker springer over. Morgenmad er dog det allervigtigste, for de giver den nødvendige energi der skal bruges hver dag. Hvis ikke man spiser morgenmad, risikere man at få mentalt og fysisk underskud dagen igennem. I værste fald, besvime.


Siden Kostvejleder.dk indeholde bla.:
kostvejledning kostplan kostvejleder diætist




kostvejledning



Information på sider:

Kostråd - Hvem kan bruge kostvejledning? - Terapi - V&lig;gtproblemer - Madbøger - Fransk løgsuppe - Hvorfor kostvejledning? - Hvordan fr man sunde kostvaner? - Ml for kostvejledning - Bøger - Kold agurkesuppe - Tomatsuppe - Motionscykler - Slankeopskrifter - Gode rd om kost - Gratis kostvejledning - Kostvejledning - Slankeprodukter - Efter en slankekur - Overhold slankekuren i din ferie - Online opskrifter -



 Du er her: Kostvejleder - Kostvejleder - kostvejledning